Chocolatier Délicieuse in Ravels


Chocolatier Délicieuse in Ravels

Chocolatier & theesommelier

Over Annelies Beyens

Hoi, ik ben Annelies. Fijnproever, perfectionist, gepassioneerd door smaken en geboeid door de veelzijdigheid van chocolade.

De grootste snoepkont, dat ben ik ook. Al van kindsbeen af ben ik bezeten door chocolade en al wat zoet en lekker is. Gingen we op reis of shoppen, werden eerst alle chocoladewinkels in kaart gebracht en die moesten zeker bezocht worden. En zo gaat het nog steeds…smaken blijven ontdekken en doen wat je graag doet, dat is het leven!

Délicieuse – dat is mijn levenswerk!

Hoe het allemaal begon

Het begon allemaal in 2008 met het openen van een klein winkeltje in een omgebouwd bureau van mijn ouderlijk huis in Ravels-Eel. Het was een droom die werkelijkheid werd. Ik ging op zoek naar enkel de beste producten, zodat de klant een reden had om terug te keren.

Ja… Ravels-Eel, niet meteen een druk bezocht centrum, maar voor kwaliteit komt men terug en gratis parking is er steeds voldoende. De naamsbekendheid kwam met de jaren en de winkel brak uit zijn voegen. In 2013 opende ik iets verderop een nieuwe ruimere winkel.

Chocolatier Délicieuse in Ravels

Hoe ik chocolatier werd

De zoektocht naar kwalitatieve en exclusieve chocolade werd steeds moeilijker. Ik hobbyde zo nu en dan al eens met chocolade, maar wilde meer, dus besloot om een opleiding tot chocolatier te volgen aan PIVA in Antwerpen, een school waarmee ik reeds kennis had gemaakt tijdens mijn opleiding hotelmanagement. Ik deed tussendoor ook praktijkervaring op en zo ontstond stilaan mijn eigen atelier achter de winkel.

Ondertussen groeit de passie voor het vak van dag tot dag en blijft ik mij continu bijscholen. De creativiteit die je in het vak kan vinden en de mogelijkheid om steeds weer ware smaakexplosies te ontdekken maken het juist zo boeiend.

Chocolatier Délicieuse in Ravels

Hoe ik theesommelier werd

De wondere wereld van thee heeft me altijd geïnspireerd, zoveel smaken te ontdekken. Net zoals bij wijn zijn smaken sterk afhankelijk van de soort van plant, ligging, ondergrond, enz. Een eindeloze ontdekkingstocht dus. Ook foodpairing met thee zoals bijv. met chocolade/kaas is geweldig.

Om mij verder te verdiepen in deze materie volgde ik een cursus als theesommelier bij Robin Boels aan de Thee Academie Vlaanderen. Graag neem ik ook jou mee in die wondere wereld tijdens een theeproeverij. Ontdek het verschil tussen witte, zwarte, groene, oolong of pu ehr thee. En wat is nu juist het verschil met een infusie van kruiden of fruit.

Chocolatier Délicieuse in Ravels
Chocolatier Délicieuse in Ravels
Chocolatier Délicieuse in Ravels - Chocolade en zoetigheden

Onze sterkte

We werken enkel met de beste “Belgische” chocolade van Callebaut en Belcolade. We kiezen ook steeds meer voor “fairtrade” chocolade, hiermee steunen we de lokale cacaoboeren.

Elke praline wordt met de fijnste en meest verse ingrediënten gemaakt om vanuit het atelier direct bij de klant te komen. Mijn grote zin voor creativiteit zorgt steeds weer voor een verrassend eindproduct. Ik ben niet zo’n liefhebber van de hype van vergezochte combinaties met chocolade, het moet in de eerste plaats lekker blijven. Maar dat neemt niet weg dat ik niet graag experimenteer met specialere ingrediënten zoals bijv. gember, basilicum, koriander, thee enz. die vaak precies zorgen voor de perfecte balans met de chocolade.

En de verpakking… want het oog wil natuurlijk ook wat. Naast onze mooi ogende pralines trachten we ook steeds van ieder doosje of geschenkpakketje een klein kunstwerkje maken, want details zorgen voor perfectie, maar perfectie is geen detail.

In de winkel en achter de schermen krijg ik veel hulp van mijn moeder Roos, die ik enorm dankbaar ben en niet meer weg zou kunnen denken, want handen kom ik steeds meer tekort.

Waar ik van droom

Mijn eigen productie verder uitbreiden. Nieuwe creaties ontwikkelen en steeds meer klanten meenemen op chocolade- en theeontdekking. Door de opstart van een webshop hoop ik ook klanten verder weg te kunnen verwelkomen. Ik blijf uitkijken naar uitdagingen, samenwerkingen en mogelijkheden voor de toekomst, de tijd zal het uitwijzen.

Chocolatier Délicieuse in Ravels
Chocolatier Délicieuse in Ravels

Wat mij echt gelukkig maakt

Mijn gezinnetje: mijn man (Wesley), dochter (Froukje) en zoon (Aran). Een babbeltje met goede vrienden en familie, op wie je kan rekenen. Een tochtje door de Ravelse natuur. Lekker eten en genieten van heerlijk kopje “echte” thee, met een stukje chocolade. Blije mensen die de weg vinden naar de winkel, die steeds terugkeren, die nieuwe dingen willen uitproberen, mijn werk appreciëren en met of zonder veel woorden laten merken dat het goed is.